top of page

Etappe 3 Laren St Janskerkhof - Bussum Zuid

Acht huggen, waaronder twee kunstmatige bergen, heide en zandverstuivingen 
Kenmerken
HUG 3 Kenmerken.jpg
HUG 3 Kaart overzicht.jpg

Deze samenvatting met een kaartje kun je downloaden als PDF en printen om mee te nemen op je wandeling. De GPX track kun je downloaden op je telefoon om te gebruiken tijdens de wandeling 

Samenvatting 

We starten bij de bushalte van St Janskerkhof (lijn # 108 van Hilversum station) en zijn al op de Hoogte van Sint Janskerkhof,  dat 21 m boven NAP ligt. Hier bevindt zich het Geologische Museum Hofland, waar je onder andere veel informatie kunt vinden over het ontstaan van het Gooi. Als je met de auto komt is er ook een parkeerplaats.
We beginnen de wandeling in het bos en meteen zie je links en rechts van het pad langwerpige kuilen, waaruit vroeger grind werd gedolven. We komen al snel bij een zandafgraving, die we inlopen. Beneden bekijken we even de bijenschans en dan klimmen we de afgraving weer uit en staan wij op de Grindberg (22 m). Even later komen we op de Zuiderheide met een mooi uitzichtspunt bij een bankje. Vervolgens gaat het naar beneden aan de rand van de heide, langs enkele villa’s en over het viaduct van de A1. Na een klein stukje parallel aan de snelweg, komen we in het gebied van de Witte Bergen, met duinen van 8 tot 10 meter hoog. We lopen over het laatste duin en kijken uit over een zandverstuiving. Beneden deze heuvel staat paal 3, die de grens tussen de provincies (Noord) Holland en Utrecht markeert. Na weer de A1 te zijn overgestoken blijven we in hetzelfde duingebied, dat hier geheel bebost is. Bij het restaurant ‘t Bluk komen we weer op de heide en even later ook door nog een stukje stuifzand. We volgen daarna het hek om het Laarderwasmeer en zijn dan bij de kunstmatige Annahoevenseberg (24 m). Dit was een werkverschaffingsproject uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Als het water laag staat kun je over de brug het Anna’s Hoevenpark in, maar bij hoogwater loop je rechtsaf rechtstreeks naar de Anna’s berg. Deze berg is ook 24 meter hoog. Het is een afvalberg van de sterk vervuilde grond van dit gebied. We gaan natuurlijk ook over deze hug, zeker omdat je boven een mooi uitzicht hebt. Vervolgens lopen we naar het noorden langs de omheining van het Wasmeer en komen uiteindelijk in het bos, waar je een diepe kuil ziet. Dit is een waterwingebied. Na de drukke weg te zijn overgestoken en nog een stuk bos, komen we op de Westerheide, die we al kennen van de vorige etappe. We lopen langs de heide en met wat geluk kun je iets verderop een recht walletje op de heide zien. Dit is het restant van de grensscheiding tussen Laren en Hilversum: de zogenaamde Banscheiding uit 1438. Het pad gaat langzaam omhoog en komt uit op de Aartjesberg (17 m). Als je in de periode juni tot september hier bent, kun je op het veldje boekweit zien bloeien. Ook ligt er een opvallend grote zwerfkei. We lopen om het veld en de hug heen, want het is een rustgebied voor het wild. Je steekt de oude weg over en bent op de Bussumerheide. Hier zien we de Lange Heul terug, die op deze plek ongeveer 16 meter hoog is. Aan de andere kant van de Heul ligt het restant van een wielerbaan, maar die is op de heide slecht te zien. We lopen nog langs een oude stelling van de vesting Naarden en via de flats van Bussum komen we bij station Bussum Zuid, dat aan de overkant van de spoorlijn ligt. Hier staat ook de voormalige watertoren van Bussum. We zijn nu aan het einde van deze leuke wandeling.

GPX symbol_edited.jpg
De volledige beschrijving van deze etappe volgt later
bottom of page