top of page

Etappe 1 Huizen - Blaricum Huizerhoogt

Dertien huggen, waaronder drie tafelbergen, bossen, engen en de klifkust
Kenmerken
HUG 1 kaart overzicht.jpg
Samenvatting

Dit is de eerste HUG etappe en het is meteen al raak. Maar liefst 9 echte huggen, waar we overheen kunnen lopen en dan nog eens 5 die op privégrond liggen. Deze laatste zijn niet voor ons niet toegankelijk maar we zullen ze wel benoemen. De bergen zijn hier niet erg hoog: tussen de 8 en 24 meter boven NAP. Maar de meesten steken wel duidelijk boven het maaiveld uit en - nog belangrijker - ze hebben historische ‘bergnamen”. Het is een erg afwisselende wandeling met het oude dorp Huizen, engen,  unieke kliffen, bos- en heidegebieden en natuurlijk onze huggen. Bijna 90% van de wegen is onverhard, dus dat is ook al leuk.
De wandeling begint bij het busstation van Huizen en eindigt in Blaricum. Zelf heb ik deze wandeling een paar keer gelopen en ik parkeerde mijn auto bij het eindpunt. Vervolgens nam ik bus (# 108) naar Huizen om daar te beginnen. Maar je kunt natuurlijk ook helemaal met de bus naar Huizen komen. Er zijn busverbindingen met de stations in Hilversum, Bussum en Amsterdam. Voor een overzicht kijk hier.

We lopen langs de bibliotheek het dorp in. Je ziet dan meteen al wat oude huisjes, die verbouwd zijn tot moderne woningen. Snel daarna zijn we bij onze eerste hug: de Molenberg (8m). De molen is in 1916 afgebroken en verplaatst naar het Openlucht Museum in Arnhem. Het gaat dan verder naar het noorden en via enkele sportvelden komen we in het bos en landbouwgebied van de Naarder Eng. In de zomer wordt hier op enkele percelen boekweit verbouwd. We lopen langs de Blarenberg (10 m), maar daar is niet veel van te zien en hij is ook niet toegankelijk. Na nog een kilometer zijn we bij de Aalberg (8 m). Hij ligt op het klif van de vroegere Zuiderzee en je hebt een uitzicht over het Gooimeer en Almere Haven. Iets verderop ligt de Zeehoogt (8 m), maar die ligt op een camping en daar zijn wij niet welkom. Vervolgens zien we de Eukenberg (14 m), de eerste tafelberg van vandaag. Wat dat is leg ik later uit. Boven kijk je ook hier over het water uit. De tocht gaat verder over de Naarderhoogt (10 m) naar de Limitischeheide, een heide- en stuifzandgebied. Achter een hek ligt de Duinberg (17 m), dus daar kunnen we niet komen. Daarna gaat de tocht verder langs enkele zandafgravingen, die te herkennen zijn aan de laag gelegen weilanden. Bij het landgoed Oud Naarden lopen we nog een keertje langs de klifkust en over de Oud Naarderberg (13 m).  We zijn hier ook dicht bij de Vijverberg (8 m), die op privéterrein ligt en daarom niet toegankelijk is. Dat geldt ook voor de Leeuwenberg (13 m), waarop een standbeeld staat, dat je misschien nog net door de bomen kunt zien. Vervolgens lopen we langs nog een paar grote zandafgravingen. Bij het bruggetje over een oude zandvaart heb je hierop een mooi uitzicht. Na de Naarderstraat te zijn overgestoken komen we op een heideveld en vervolgens in het bosgebied van de Sijsjesberg (27m), die we beklimmen. Deze laatste twee huggen zijn ook tafelbergen. Even verder komen we op de Huizer Eng. Na eerst een stuk bos met een camping verandert het landschap in afwisselend stukken landbouwgrond en bosschages. We komen langs twee monumenten. De eerste staat op een rotonde en is voor de Gooische Tram, die tussen Blaricum en Huizen reed. Bij de volgende rotonde zien we een monument voor de antennemasten, die in Huizen hebben gestaan voor radioverbindingen met het toenmalige Indië. We komen vervolgens door een parkje, steken de weg over en komen in het gebied van de Werandeberg (18 m), die we beklimmen. Vervolgens lopen we langs de rand van de vroegere zandafgraving van de hier naastgelegen steenfabriek. De wandeling eindigt iets verder op de Woensberg (22 m) de laatste hug van vandaag. Het is dan nog maar een kippeneindje voor dat we bij de bushalte van Huizerhoogt (17 m) zijn.  Hier kun je de bus nemen terug naar Huizen of naar Hilversum of met je auto verder reizen. Voor de actuele vertrektijden kun je hier kijken.

Deze samenvatting met het kaartje kun je als PDF downloaden en printen om mee te nemen op je wandeling

De volledige beschrijving van deze etappe volgt later
bottom of page