top of page

Etappe 8 Amersfoort - Maarn

Lange etappe met veel bergen, een pyramide en concentratiekamp 
HUG 8 kenmerken.jpg
HUG 8 kaart overzicht.jpg

Voor kaart legenda zie hier

Samenvatting Etappe 8 

Vandaag gaan we de langste etappe van alle HUG wandelingen lopen. Het hoofddoel van onze wandelingen is over de toppen van de Heuvelrug te gaan. Tussen Amersfoort en Austerlitz liggen een achttal huggen op de Leusderheide. Helaas is het een militair oefengebied, waar we niet mogen komen. Er zit dus niets anders op dan om deze bergen links te laten liggen en onderlangs te gaan, maar ook daar zijn interessante dingen te zien. Dus snel op weg vanaf station Amersfoort. We lopen het Bergkwartier in en de weg begint meteen al te stijgen. Na een kilometer komen we aan bij de Amersfoortseberg met een top op 45 meter boven NAP. Hierboven is er nog een heuveltje: de Galgenberg, dat nog eens twee meter hoger is. Bij opgravingen in 1927 zijn de fundamenten van de galg en zelfs skeletten gevonden. Die waren vast van opgehangen misdadigers. Luguber! Niet te lang bij stilstaan want we moeten verder en we komen langs het Belgenmonument. Dat is door België aan Nederland geschonken voor de hulp aan vluchtelingen in de eerste wereldoorlog. Dit ondanks de vaak schandalige behandeling, die veel Belgen in die periode bij ons hebben ondergaan. Misschien speelt het carillon van de beiaardiersschool, die in de toren is gevestigd. We zijn ondertussen vlakbij een ingegraven rotonde en daarna komen wij in het gebied van de Hoge Kei, een afgeplatte berg van 45 meter hoog. Een stukje verder duiken we een bospad in en komen langs golfbanen. We zijn nu op het terrein van het voormalige concentratiekamp Amersfoort. Het museum hiervan is heel indrukwekkend en je zou dit een andere keer zeker kunnen bezoeken. We lopen door de schietbaan van het kamp en iets verder zie je de wachttoren. Nu komen we op de parallelweg van de rondweg rond Amersfoort en lopen de berg af. We kruisen via een tunneltje en een brug verschillende snelwegen. We zijn nu echt onderaan de bergen en vervolgen onze weg over een onverhard pad naar het zuiden. Dit is het gebied van de Treek. Na bijna zeven kilometer komen we bij het Vogelmeer. Hier is een paar jaar geleden een prehistorisch bos opgegraven.
We lopen verder langs een piepklein poldertje en zijn dan in het gebied van de Ringheuvels (8-12m). Oorspronkelijk was dit een stuifzandgebied met de daarbij behorende duinvorming. Deze duinen zijn nu met heide begroeid. Vervolgens lopen we langs het Langeveen, een voormalig hoogveengebiedje. Het oorspronkelijke veen is in het verleden afgegraven, maar het is nog steeds een nat gebied en men werkt er aan om het veen terug te laten keren. We lopen nu het Sterrenbosch in en we komen uit op een punt waar acht lanen samenkomen. We gaan verder naar het zuiden en hier heet het bos Treekerduinen (8-11m). Na het bos zijn we op het heideveld van de Treekerpunt (15m), een hugje waar je over de hei kunt uitkijken. We zijn nu bijna bij de weg Amersfoort-Maarn en steken die over bij het restaurant Bergzicht. Dit is een toepasselijke naam, want we staan onder aan de Botterstop (51m), die we oplopen. Bovenaan gaan we het bos weer in en via kleine paadjes komen we bij de Pyramide van Austerlitz (49m). Voor een klein bedrag mag je omhoog klimmen. Op het platform ben je op 67 meter en het topje van de obelisk is nog eens 15 meter hoger. Hierna dalen we af tot de uitspanning de Pyramide en we steken de drukke weg over. Niet veel later staan we bij de Koepel van Stoop (42m). We komen dan nog over een ruggetje De Hoogt (42m) en we dalen af richting Maarn. Bij de Koeheuvels (8-12m), onze laatste bergen is het einde van vandaag in zicht: station Maarn. Een lange maar heel afwisselende tocht.

 

 

Deze samenvatting met een kaartje kun je downloaden als PDF en printen om mee te nemen op je wandeling. De GPX track kun je downloaden op je telefoon om te gebruiken tijdens de wandeling 

De volledige beschrijving van deze etappe volgt later
 
bottom of page